Kaakklachten

Met Provitaal kijken naar uw kaakklachten

Focus op hoofd en halsgebied

Het aandachtsgebied van deze fysiotherapiebehandeling ligt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd of halsgebied en met het kauwstelsel. Er is aandacht voor tandheelkundige aspecten, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten en het evenwichtsorgaan en stoornissen die vanuit de nek komen. Denk hierbij aan overbelasting van de spieren of probleem in het gewricht.

Er wordt regelmatig samengewerkt met huisarts, tandarts, mondhygiënist, KNO- arts en kaakchirurg.

Voorbeelden van klachten

Een aantal voorbeelden van klachten die de fysiotherapeut behandelt:
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen (bruxisme);
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd;
  • Tand- en kiespijn zonder duidelijke tandheelkundige oorzaak
  • Kaak gerelateerde oorsuizen (tinnitus);
  • Problemen met kauwen, slikken, of spreken
  • Duizeligheid en BPPD;
  • Nek- en schouderklachten;
  • Hoofdpijn en vormen van migraine;
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning of stress.

Onderzoek, behandeling, advies en oefeningen

Tijdens de behandeling wordt er geluisterd naar wat uw klachten zijn, hierna wordt een algemeen en specifiek onderzoek uitgevoerd naar de klachten in de kaak en het aangezicht. Welke bewegingen geven het meeste pijn en welke bewegingen zijn eventueel beperkt? Na deze testen wordt er een behandelplan opgesteld om u zo goed mogelijk van uw klachten af te helpen.

Ook wordt er verder gekeken naar de nek en de borstwervels, welke ook van invloed kunnen zijn op de houding en beweging van het hoofd en de kaak. U krijgt dan advies en oefeningen hiervoor, ook wordt er ingegaan op mondgewoonten.

Kaakfysiotherapie_ProVitaal-Meeden_CT-03
Kaakfysiotherapie_ProVitaal-Meeden_CT-01
Welke behandelingen daarvoor mogelijk zijn, en eventueel wordt u doorverwezen naar een tandarts. Mogelijk kan stress of een verstoring in de belasting-belastbaarheid hier een oorzaak van zijn.
De fysiotherapeut behandelt middels manuele technieken zoals masseren en mobiliseren van de kaak en het hoofd-halsgebied.
Ook wordt er, waar nodig, gebruikgemaakt van dry needling en fascia therapie ( zie ander kopje op onze website) en krijgt u advies en oefeningen mee naar huis. Naast deze behandelingen is er ook aandacht voor de relatie tussen stress, houding en ademhaling op deze klachten.
De behandeling is afhankelijk van uw klachten. Langdurig intensief klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen kunnen een overbelasting van het kauwstelsel veroorzaken. Ook kan stress een rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren.
Uw kaakklachten kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn en het gewricht doet blokkeren. Dit kan onder andere leiden tot een beperkte mondopening. Ook kunnen kaakklachten het gevolg zijn van gebitsproblemen. Tandheelkundige behandelingen kunnen soms een aanleiding zijn van kaakklachten.

Wilt u een afspraak maken?

Klik dan op onderstaande button om direct online een afspraak te maken.